Συνέντευξη Τάσου Χατζησάββα

Πώς διαμορφώνεται η αγορά σήμερα, μετά την ενεργειακή κρίση της COVID-19 και την έναρξη του πολέμου στα γεωγραφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η κλιματική αλλαγή, που πρωταγωνιστεί σε όλο το φάσμα της ατομικής και συλλογικής καθημερινότητας παγκοσμίως, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση που έφερε, έχει αλλάξει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος, είναι πόλος έλξης κεφαλαίων που επενδύουν στην Πράσινη Ενέργεια. Επιπλέον, τα αντανακλαστικά της Πολιτείας λειτούργησαν θέτοντας νέους στόχους για το 2030 με μακροπρόθεσμο στόχο να αυτονομηθούμε ενεργειακά ως χώρα (ή ανεξαρτητοποιηθούμε από το βάρος των εισαγωγών ενέργειας). Συνεπώς, ο χώρος μας είναι σταθερά αναπτυσσόμενος παρόλες τις αναταράξεις ενώ παράλληλα οι θεσμοί, μετά από τις απαραίτητες ζυμώσεις, είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν κατασκευαστές και καταναλωτές.

Γράφημα από την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία:

Γράφημα από τις ενεργειακές αποδόσεις φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία:

 

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα και η αποδοτικότητα τους σε σχέση με την ενεργειακή παραγωγή.
Στόχος είναι, τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν τα μεγάλα έργα ώστε να επιταχυνθεί η «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τα μικρά έργα των τοπικών αυτοπαραγωγών προκειμένου να επιτευχθεί ενεργειακή δημοκρατία.”

Που τοποθετείται η C Solar Steel σε σχέση με τα παραπάνω δεδομένα; Πώς γεννήθηκε η ιδέα και τι ακριβώς θέλει να πετύχει;

Η C Solar Steel, την τελευταία τετραετία, έχει μια έντονα ανοδική πορεία σε παραδόσεις υλικών. Βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι από τη μία η στόχευση στην ταχύτατη παραγωγή και η ταχύτατη παράδοση των βάσεων και από την άλλη η ανταγωνιστική σχέση μεταξύ ποιότητας, υλικών και τιμής. Η αξιοπιστία, παίζει δραματικά σημαντικό ρόλο στην εταιρεία μας. Λόγω της πολύχρονης παρουσίας μας στην αγορά του χάλυβα, αλλά και των υπό εκτέλεση έργων, γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσει η παραγωγή βάσεων στις σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Kamaridis Global Wire S.A. στη Θήβα με όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας χάλυβα κατά EN 10025 και EN 10346.
Την τριετία 2017-2020 η κύρια κατηγορία φ/β έργων που είχε πλειοψηφικό ποσοστό στην αγορά ήταν έργα έως 1 MW. Την έλλειψη σε αξιόπιστους βιομηχανοποιημένους παραγωγούς, μικρών κυρίως φ/β έργων, εκμεταλλεύτηκε η C Solar Steel και εκκίνησε την δραστηριοποίησή της πριν τρία έτη.

Επομένως, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που την κάνουν εξαιρετικά αποτελεσματική;

Η εταιρεία μας προσφέρει πλήρη διαθεσιμότητα υλικών σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Οι παραδόσεις υλικών στο πεδίο είναι ταχύτατες λόγω της σημαντικής υλικοτεχνικής υποδομής μας και της υψηλής παραγωγικής μας ικανότητας (έως 1.000MW/έτος). Παρέχουμε στον πελάτη μας εξειδικευμένη στατική μελέτη και πληθώρα σχεδίων. Συγκεκριμένα διαθέτουμε τέσσερα είδη σχεδιασμένων βάσεων επί εδάφους (για διπάσσαλες και μονοπάσσαλες βάσεις, για bifacial ή single face panel) και ένα σχέδιο επί βιομηχανικών στεγών (έδραση σε βιομηχανικό panel Πολυουρεθάνης). Ο βασικός οδηγός στην εκπόνηση των σχεδίων μας είναι να παρέχουμε σχέδια με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου στη συναρμολόγηση στο πεδίο χάρη στην ύπαρξη μόνο τριών δομικών στοιχείων (μονοκόμματος πάσσαλος, τεγίδα, υποτείνουσα). Την ταχύτητα στη συναρμολόγηση τη διασφαλίζουν τα δεματοποιημένα υλικά που συνοδεύονται από αναλυτική επεξηγηματική σήμανση ανά δέμα. Όλα τα υλικά ανωδομής είναι ανοξείδωτα (βίδες, παρεμβύσματα) ενώ οι σφιγκτήρες είναι από αλουμίνιο.

Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην εισροή κεφαλαίων, με γεωμετρική πρόοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει;

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι που της επιτρέπει να έχει συναλλαγές και να συνάπτει συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, οι επιπτώσεις που βιώνουμε λόγω της παγκοσμιοποίησης είναι άνευ προηγούμενου. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, κατείχε τη 2η θέση παγκοσμίως-βάσει ΑΕΠ- στην κατάταξη του δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων ΑΠΕ (ΕΥ RECAI 60). Άρα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις των ανανεώσιμων πηγων ενέργειας και η C Solar Steel ήδη συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την εικόνα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι τα φωτοβολταϊκά είναι το μοναδικό “πράσινο” μέσο για να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ενεργειακή μας αυτάρκεια σε επίπεδο νοικοκυριών και για να πετύχουμε τον ευγενή στόχο του εξηλεκτρισμού πολλών τομέων της οικονομίας μας. Φυσικά, η αλλαγή δε θα είναι εύκολη αλλά η C Solar Steel, που διαθέτει αυτάρκεια σε πρώτες ύλες -αν μη τι άλλο- είναι έτοιμη για την πράσινη μετάβαση! Το νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να ανακοινωθεί στο Α’ τρίμηνο του 2023 για τις κατοικίες θα είναι ένας πρώτος πλοηγός και για τον καταναλωτή και για εμάς.

Η τάση στην αγορά, την οποία αφουγκραζόμαστε σταθερά, είναι να εκλείψουν τα μικρού μεγέθους έργα και να υπερισχύσουν τα μεγαλύτερα που έχουν αυξημένες απαιτήσεις τόσο στους χρόνους παράδοσης (παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου) όσο και στην ποιότητα των παραδοτέων προϊόντων.

Επομένως, άμεσος στόχος είναι η ανταπόκριση στις συνεχώς αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες και η αύξηση των εξαγωγών στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία, κ.λπ). Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η επιπλέον αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας με την εγκατάσταση και νέων μηχανών εντός του τρέχοντος έτους, οι οποίες έχουν παραγγελθεί και αναμένονται σύντομα.

Κλείστε το Ραντεβού σας

με την C Solar Steel

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Left Menu Icon